Realizacija stručne publikacije A B e C e D a hitnE medicine u sklopu EU projekta „Emergency EuroRegion SLO-HR413“

2021-01-25T10:33:38+00:0017.12.2020|

Rad liječnika, medicinskih sestara/tehničara i vozača u hitnoj medicinskoj službi, predstavlja izuzetno stresnu profesiju, koja podrazumijeva visoku razinu znanja, vještina i iznad svega odgovornosti. Pristup i liječenje pacijenata kod kojih je nastupila određena ozljeda, odnosno kod kojih se iznenada razvila neka bolest, a koja može ugroziti život, svakako je jedan od najtežih trenutaka u radu svakog zdravstvenog djelatnika.

Stručna publikacija A B e C e D a hitnE medicine autorice dr. med. Antić Gordane, specijaliste hitne medicine., nastala je u sklopu projektnih aktivnosti EU projekta „Emergency EuroRegion SLO-HR413., te predstavlja nezaobilazno štivo u domeni urgentne medicine i kao što recenzent, dr. med. Franolić Mario navodi, ista će definitivno pronaći svoje mjesto u biblioteci i liječničkoj torbi svakog liječnika i medicinske sestre/tehničara svih interventnih službi, ali i u organizaciji certificiranih praktičnih tečajeva iz domene hitne medicine.

Riječ recenzenta

Pred čitateljem je nova verzija priručnika za rad u hitnoj medicinskoj službi i na objedinjenim hitnim prijemima bolnica. Obogaćena prethodnim iskustvom u pisanju i praktičnoj primjeni priručnika Vodič za rad u hitnoj medicinskoj službi, autorica dr. Gordana Antić ovoga je puta stvorila vizualno još bolji, intuitivniji i stoga još praktičniji vodič kroz hitna stanja, njihovo shvaćanje, diferencijalnu dijagnozu i terapiju. Svoja praktična, instruktorska, organizatorska i rukovoditeljska iskustva vrlo je uspješno sublimirala u pravi primjer neizostavne literature svakog medicinara.

Svih 15 poglavlja je usklađeno s najnovijim smjernicama i predstavljaju podsjetnik i za najnaprednije timove i pojedince u hitnoj medicini, nezaobilazno štivo za studente medicine i zdravstvenih studija, i specijalizante svih grana medicine, jer se svi susreću s hitnim stanjima. I dalje su u osnovi priručnika certificirane smjernice ERC-a, ITLS-a, EPALS-a, ALS-a i drugih. Poglavlja su redom obrađivana smisleno po učestalosti u svakodnevnoj praksi hitnih medicinskih službi, prateći logiku abecede, vizualno uklopljenu u logičan mnemotehnički slijed. Postupnici svih hitnih stanja pregledno su organizirani i jasno definirani. Svojom organizacijom, kratkim i jasnim objašnjenjima i smjernicama, ovaj priručnik postao je više od toga – postao je udžbenik. Bez pretjerivanja, jedna od najznačajnijih do sada kod nas objavljenih knjiga iz domene urgentne medicine.

Uvjeren sam da će ABeCeDe hitnE medicine naći svoje mjesto u biblioteci i liječničkoj torbi svakog liječnika i medicinske sestre/tehničara svih interventnih službi, ali i u organizaciji certificiranih praktičnih tečajeva iz domene hitne medicine.

Vjerujem da bi prijevod ovog nadasve aktualnog i praktičnog priručnika na druge jezike izazva oveliki interes i medicinara u drugim zemljama.

Mario Franolić, dr.med.

Specijalist hitne medicine

Mentor u Zavodu za podvodnu i

hiperbaričnu medicinu KBC Rijeka

Gorski spašavatelj

 

Izrada i tisak stručne publikacije A B e C e D a hitnE medicine sufinancirana je putem Europskog projekta „Emergency EuroRegion SLO-HR413, u sklopu programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020.

Stručne publikacija A B e C e D a hitnE medicine dostupna je putem ovog LINKA: http://interreg.obpula.hr/wp-content/uploads/2021/01/Abeceda-hitne-medicine-brosura-web.pdf