Završnom konferencijom uspješno okončan projekt EMERGENCY EuroRegion

2020-12-06T23:26:47+00:0002.12.2020|

EU projekt EMERGENCY EuroRegion, čiji je cilj bio poboljšanje hitne medicinske službe na prekograničnom području i implementacija zajedničkog protokola prekograničnog prijevoza životno ugroženih pacijenata kada je vrijeme početnog bolničkog zbrinjavanja presudno, uspješno je okončan. Tim je povodom 2. prosinca 2020. godine održana online konferencija projektnih partnera, a na kojoj su sudjelovale i zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Gordana Antić i ravnateljica OB Pula dr. Irena Hrstić.

Projekt pod nazivom „Emergency EuroRegion SLO-HR413“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru cilja Europske teritorijalne suradnje tijekom programskog razdoblja 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 938.486,76 eura, dok je iz Europskog fonda za regionalni razvoj projektu dodijeljeno 85% bespovratnih sredstva u iznosu od 797.713,73 eura. Vodeći partner na projektu je Opća bolnica Izola, a ostali partneri: Opća bolnica Pula, Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Zdravstveni dom Izola.

U okviru ovog projekta, prisjetimo se, dana 3. travnja 2019. godine svečano je predano ambulantno vozilo voditeljici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije-ispostava Umag Jovanki Popović-Glavičić dr.med.spec. Vozilo zadovoljava najmodernije svjetske standarde, osigurava da se do pacijenta dođe brzo i sigurno, da se pacijent vozi udobno (ne osjeti faktor ceste) i sigurno. Dakle, u ovom vozilu moguće je zbrinjavati pacijenta kao da se nalazi u ambulanti. Ovakav tip vozila je „pokretna“ ambulanta, a njegova vrijednost iznosi 160.000 eura. Nedugo nakon predaje ambulantnog vozila, 28.06.2019. uslijedilo je i svečano otvaranje   heliodroma u sklopu Opće bolnice Izola čiji su troškovi izgradnje iznosili 150.000 eura. Navedeni su projektni „outputi“ paralelno pratili i međunarodne edukacije zdravstvenih djelatnika iz područja hitne medicine te edukaciju kompletnog interventnog tima Opće bolnice Pula u domeni akutnog koronarnog sindroma (AKS).

Projekt predstavlja povijesni preokret u praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, temeljen na najboljim načelima i praksama Europske unije da svatko može pravovremeno pristupiti zdravstvenoj skrbi kada mu je potrebna rekla je zamjenica župana Ćakić Kuhar.

TV prilog TV NOVE:

 

Službena priopćenja za javnost dostupna su putem slijedećih linkova: